Loading...

Pantbanker

Många skäms bara de hör ordet pantbank. Det ska du inte göra. Du lånar faktiskt pengar av dig själv genom att pantsätta dina ägodelar.
Hos en pantbank kan du lämna in ett föremål, tex guldsmycken, matsilver, din klocka, mobiltelefon, hemelektronik, musikinstrument, konst, kameror, antikviteter etc i pant för det du lånar. Om du inte betalar eller löser in panten inom den tid du har avtalat med pantbanken kan pantbanken sälja föremålet och kvitta den mot ditt lån.
Ett lån hos en pantbank löper oftast över en till fyra månader, men det går att förlänga mot en avgift.
För att få låna behöver du ha fyllt 18 år och visa en giltig fotolegitimation. Du kan även behöva bevisa med ett kvitto att du äger föremålet som du vill pantsätta.

Om du inte kan lösa in ditt lån på förfallodagen går det i regel att förlänga lånet genom att betala av kostnaderna och betala en ny expeditionsavgift. Då blir det ett förnyat lån på fyra månader. Efter förfallodagen är det en frist på ytterligare två månader innan pantbanken har rätt att sälja din pant.

Om du inte löser in lånet går din inlämnade pant på auktion. Ifall föremålet säljs för mer pengar ska pantbanken överlämna det eventuella överskottet till dig. Du kan inte bli betalningsansvarig om en pant säljs för ett lägre belopp utan det är upp till pantbanken att ha värderat ditt föremål korrekt vid lånet. Pantbankerna har en genomsnittlig effektiv ränta på bara 3 % per månad eller omkring 43 % per år.
Pantbanker – Låna pengar av dig själv!

Hos en pantbank lånar du pengar av dig själv genom att lämna ett föremål, som guld, guldsmycken, matsilver, klockor, musikinstrument, hemelektronik, konst, antikviteter, kameror, etc. i pant för det du lånar. Om du inte betalar eller löser in panten inom den tid som pantbanken har satt kan pantbanken sälja föremålet och kvitta den mot lånet.

Ett lån hos en svensk pantbank löper oftast över en till fyra månader, men du kan förlänga det mot en avgift.

För att få låna måste du ha fyllt 18 år och visa en giltig fotolegitimation. Du kan också behöva bevisa att du äger föremålet du vill pantsätta.

Om du inte löser in ditt lån.

Kan du inte lösa in ditt lån på förfallodagen så går det oftast att förlänga lånet genom att betala av kostnaderna samt betala en ny expeditionsavgift. Då blir det ett helt nytt lån på fyra månader.

Efter förfallodagen är det en frist på ytterligare två månader innan pantbanken har rätt att sälja din pant.

Om du inte löser in ditt lån går din pant på auktion. Säljs föremålet för mer pengar så skall pantbanken överlämna det eventuella överskottet till dig. Du blir dock aldrig betalningsansvarig om en pant säljs för ett lägre belopp så att ett underskott uppstår. Pantbankerna har en genomsnittlig effektiv ränta på ca 3 % per månad eller omkring 43 % per år.

Jämför pantbankerna

Varje pantbank kan ha olika räntor och avgifter och det kan vara bra att jämföra olika villkor innan du lämnar in di pant. Det tillkommer alltid en uppläggningskostnad eller avgift förutom räntan på varje lån/föremål.

Svenska Pantbanksföreningen ger detta exempel på sin hemsida.

Ränta 3,5 % av lånebeloppet per månad = 42 % per år:

  • Om du lånar 300 kr kostar lånet 10,50 kr i ränta per månad.
  • Om du lånar 500 kr kostar lånet 17,50 kr i ränta per månad.
  • Om du lånar 1000 kr kostar lånet 35 kr i ränta per månad.
  • Om du lånar 5000 kr kostar lånet 175 kr i ränta per månad.

Räntan betalas när du löser eller förlänger ditt lån; inte månatligen.
Om du själv inte äger något av värde kan du kanske få en god vän att pantsätta ett föremål för dig.